top of page

In de kijker!


Koen Moreau Annelore Lauwereys schrijft met haar paarden en pony's een uniek verhaal op haar beleefhoeve.

ERPE-MERE Ortopedagoge Annelore Lauwereys investeerde na een burn/bore out al haar spaarcenten om samen met haar ex-man Noël Simoen tussen het Molenveld en de spoorlijn in Burst een eigen beleefhoeve met paarden en pony’s te openen voor hun vzw Foxtrots. “Geen competitie hier, maar alles op maat van kinderen en ouders om samen op zoek te gaan naar een gezond evenwicht tussen de druk van de maatschappij en het gezinsleven”, licht de vrouw haar gewaagd avontuur toe.

In de natuur, tussen de Foxtrot Pony’s, licht Annelore haar gewaagd avontuur toe. “Weerbaarheid en het onderkennen van je eigen grenzen zijn de sleutel om kinderen preventief te helpen nog voor ze problemen krijgen. Daarbij helpen is onze missie”, vertelt de vrouw die als leerkracht steeds hoog inzette en inzet op sociale en emotionele begeleiding. “Iedereen is op zijn manier een lichtpuntje”, vertelt ze daarover. Nadat ze een opleiding equicoaching (equi betekent paard in het Latijn nvdr.) volgde, maakte ze de klik om paarden in te zetten om kinderen, jongeren - en eigenlijk iedereen die dat wil - meer zelfvertrouwen te geven en zichzelf beter te leren kennen. Op haar beleefhoeve kiest ze voor een totaal andere aanpak dan de klassieke manèges en dat slaat aan.

Zo komt de 13-jarige Kato Sienaert uit Bambrugge er volledig tot rust en groeit ze op haar eigen tempo in zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. “Hier mag je jezelf zijn en je krijgt steeds de keuze om te oefenen of gewoon te wandelen”, vertelt het meisje. Voor de jongere Julie Van Nuffel (7) uit Kerksken betekende de aanpak eveneens een doorbraak. “Toen Julie vier was, viel ze van een paard waarna ze niet meer durfde paardrijden. Omdat we zagen dat haar angst haar verdriet bezorgde, vonden we hier een oplossing waardoor ons meisje nu haar vertrouwen terug heeft om samen met haar vriendinnetje Aurélie geregeld te paard op stap gaat”, vertellen haar ouders.

Een andere vaste bezoeker is Katrien De Schrijver. “Ik belandde hier via mijn psycholoog voor mijn dochter, maar maakte zelf de klik met de paarden.” Die dieren blijken van goudwaarde. “We hebben twaalf paarden en zeven pony’s die perfect mensen aanvoelen. Het laat toe om te experimenteren met nieuw gedrag of eigen ervaringen te projecteren op de dieren”, vertelt Annelore. Het resultaat is een ideale omgeving voor persoonlijkheidsontwikkeling en opvoedingsondersteuning.

“Paarden kunnen als ultiem prooidier ademhalingen al van ver horen en voelen. Ook de hartslag van het paard verhoogt als de coachee zijn hartslag stijgt of omgekeerd als de hartslag van de coachee daalt. Op die manier wordt het paard een spiegel waaruit je heel veel over jezelf kan leren. Het enige wat ik doe, is daarbij helpen”, licht Annelore toe. De oefeningen gebeuren overigens niet noodzakelijk al paardrijdend. “Meestal staan we zelfs gewoon aan de kant van de weide en ontstaat er spontaan interactie met een van onze paarden.”

Voor wie bang is van grote paarden vormen de talrijke pony’s een volwaardige opstap of alternatief. Annelore voorziet ook niet alleen individuele sessies. Als equicoach bij EQuiLIBRE leert ze ook gezinnen en groepen contact leggen via de ponykudde. “Tijdens vakanties in de lente, zomer en herfst organiseren we kinderkampen waarbij we diverse technieken op een speelse manier toepassen. Verder organiseren we ook paardrijlessen, verjaardagsfeestjes en workshops”, luidt het. Meer info over de aanpak en mogelijkheden op www.eq-libre.com of via 0478/302.494.

Koen Moreau Julie en Aurélie (te paard) zijn in goede handen bij Annelore, Katrien, Noël en Kato.

Koen Moreau Julie en Aurélie (te paard) zijn in goede handen bij Annelore, Katrien, Noël en Kato.

  • ANNELORE LAUWEREYS

  • SAMENLEVING

  • HUMAN INTEREST

  • LIFESTYLE EN VRIJE TIJD

DEELVIA FACEBOOKTWEET

REAGEER


bottom of page